The Hive

One of the main things I focused on was how the architecture should respond and reflect life, by celebrating people gathering and moving through the building and feeling part of what is going on within the wider community. I wanted to create a space that allowed and encouraged people to move and flow through the site. Throughout the corridor there would be areas of setting where people would be able to just sit down and talk to friends or family I would like them to feel warm and personal, as well as the whole building so to make it feel more like a home away from home, rather than Church. This could be done by getting the children of the community to do a mural, as this will make them feel like they are a part of the building and it would be something they are proud of. I would also like to incorporate wall seating like that of Sarita Shani Hay- Shani Hay Design LTD in King Solomon Elementary School and while the seating is not in use the accompanying hexagon stalls can be slotted in to place making the space flexible and interchangeable.

When thinking of life and movement I happened upon bees. They are the perfect example of a community, they work to improve the whole community not just themselves, which is essentially what the church is doing. I wanted to bring this analogy into my designs, as I felt that it reflected the purpose of the 10 10 project.

Looking at the existing church, I have changed the entrance of the church to the West to reflect the layout of traditional churches. I would also improve the environmental performance of the building and at the same time focus on its acoustic separation as this is currently problem that has been brought to my attention.

TPicture3.pnghe café is located just to the right of the welcome space and will be a Community Fairtrade cafe in a large open space with coffee counter style servery. The café could also potentially be used for Sunday school to utilise this space as it is next to the Church. The café opens out into an external space that is covered with large upside down umbrella style roof structures, that allows rain fall to be directed to flower beds below, this will be a planted area that is peaceful and allows a safe environment for parents to bring their children. There is also an open green area for the kids to play football and activities of that nature.

On the West facade of the building features vertical strips that run along the entire face. This features a green wall, the vegetation will be sustained using water run of from the roof, any surplus water will be used to flush toilets. The strip windows along the façade create a similar atmosphere to that of RCR Architects Bell Lloc Winery as when inside the openings create such a beautiful form allowing light to flood into the space making it feel magical.

There are lifts to the upstairs as well as a spiral stair case that can be used to access the 1st floor this floor holds a mezzanine that will be used as a social or waiting area with seating such as sofas and comfy chairs on this floor there are several conference rooms that can be adapted into two or three interview rooms these spaces can be used by the church or could be available to rent out, keeping the space open to irregular and varied use.

The cafés primary structure consists of six grand concrete pillars that tower 9m, they contain a pocket of insulation so to reduce heat loss by providing a barrier between the inside and the exterior of the building.

I then have a glass curtain wall that uses a curtain wall Revit system. At the top of the building there are automatic windows that open when the room reaches an elevated temperature or the CO2 emotions are too high. The glass that I plan to use is triple glazing, which will take the U-value of the windows down to around 0.8. This is a considerable improvement on even modern double glazing. This is one of many reasons why I feel that it would be better idea to use triple glazing over double or single in the long term.

I also plan to utilise natural ventilation as much as possible, I will try to use natural outside air movement and pressure differences to both passively cool and ventilate the building. Natural ventilation is important because it can provide and move fresh air without fans. I plan to try and use this method of ventilation throughout my building. Successful natural ventilation is determined by having high thermal comfort and adequate fresh air for the ventilated spaces, while having little or no energy use for active cooling and systems.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s